50 sätt att rädda Östersjön #julklappstips

image

Här kommer ett julklappstips som passar till alla som gillar att bada, segla, åka motorbåt eller bara vara i skärgården. Ett måste för den som har ett lantställe vid Östersjön eller ett vattendrag som mynnar ut däri. Det är Johan Tell’s senaste bok: 50 sätt att rädda Östersjön.

Östersjön är tyvärr ett av jordens mest förorenade hav. Fisken som fångas här innehåller så många miljögifter att den inte får exporteras till resten av Europa. Men som Johan Tell påpekar i boken, vi har lyckats rädda havsörnen som närapå utrotades helt av bland annat miljögiftet DDT på 70-talet, nu finns det över 2500 havsörnar i Sverige. Nu har vi en större utmaning, med övergödning, döda havsbottnar, mikroplaster och alla möjliga miljögifter, men vi kan klara det om alla hjälps åt!

Boken, med sina vackra bilder och positiva ton är en inspiration och tänkt att väcka engagemang, inte komma med pekpinnar. För saker måste inte vara antingen eller – man kan ha ett hus i skärgården utan att förstöra miljön. Alla kan förbättra sig utan att avstå från allt man gillar!

Johan Tells bok 100 sätt att rädda världen inspirerade mig till att anmäla mig till projektet Ekopiloterna, vilket i sin tur fick mig att starta min blogg, så den har haft en stor betydelse för mig. Hoppas att den här boken inspirerar andra att börja sina “miljöresor”!

Leave a Comment

Filed under Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.